Entry: Jalan-jalan Perak Thursday, June 19, 2014



Assalamualaikum.... Jalan-jalan Perak...

Bersempena cuti sekolah dan musim orang kawen yang lalu.... sambil menyelam minum air... hehe... Alhamdulillah perjalanan lancar, sampai perak baru ujan lebat itu pun sekejap-sekejap.

Majlis orang kawen dekat parit buntar, gerak hari jumaat pagi sampai parit buntar terus straight masuk penang.. en.ed la ni... kempunan sangat nak nasi kandar line clear. Tempat dia dekat lorong, yang tu yang original kedai dia. Memang sedang-sedang la makan time ni.. dalam pukul 12.30 lunch hour. Memang sangat ramai orang. Photo tak ambil sebab kelam kabut cari tempat dengan budak-budak lagi. Nasib baik firas leka dengan tab... adik dia jela macam ulat nak turun je kerja dia... huhu.

Dah makan nasi kandar, tak lengkap rasanya kalau tak pusing-pusing penang cari baju dan jeruk. Beli sikit-sikit untuk bekalan kudap-kudapan dalam kereta. Then naik kereta pergi cari mee goreng mamak dengan tauhu bakar en.ed. Unlucky, dua-dua kedai dah tak ada. Tak tahu dia pindah mana. So, balik jela.... nak lepaskan kecewa, kita balik naik ferry... firas kata bot besar... kekeke.... Keluar dari penang terus menuju ke rumah atuk sedara dekat parit buntar. Kami lalu jalan dalam je, sebab rumah atuk sedara tu dekat je dengan pintu gerbang parit buntar iaitu sempadan penang dan parit buntar. Sampai rumah atuk sedara, makan, amik kunci homestay dan layan tidur kepenatan berjalan satu hari....

Keesokkannya, keluar pagi-pagi pukul 10, sebab owner homestay kata ada customer lain nak check-in... huhu... boleh ek... kalau hotel pun check out pukul 12... whatever la kan... okay keluar terus cari breakfast. Style orang utara, breakfast pagi-pagi terus makan nasi... ada kambing lagi tuuuu...huhu... apa lagi.... terus ngap kambing la kan.... siap breakfast.... terus ke rumah atuk sedara... lepak-lepak.... dah tengah hari... lunch lauk pengantin.... pastu lepak-lepak... pastu blah.... blah ke taiping pulakkkk.... bajet nak jalan-jalan taiping....tapiiii tersangkut dekat pasar kampuchia dekat parit buntar... memang dekat sangat-sangat dengan rumah atuk sedara... so... shopping lagi... pakkal je dah beli baju raya... kalau tak mahu sebat baju raya dekat sini... memang murahhhhhh yang amat..... siap cakap dengan en.ed, tahun depan kita shopping baju raya kat sini la.... kahkahkahkah... nak ke sini minyak dengan tol dah beratus... tak berbaloi nak dapatkan baju murah 10-20 hinggit.... hehehe... okay... off to taiping pulakkk..

Sampai-sampai ngam-ngam terus ambil kunci hotel. We stay at hotel taiping perdana, solat jamak then set off again. Jalan-jalan keliling tasik taiping... then usha-usha tempat bukit larut (tak naik pun...huh), air terjun... then teruslah masuk zoo taiping... sementara menunggu train, hujan turun dengan lebatnyer. Naik train jela... tak jalan mana... sebab ada orang tua tak larat nak pusing 1 zoo... kekeke...

 

 

Us

My lovely family..

Budak comelll yang sangat behave sepanjang dekat zoo... Lain kali boleh bawak abang firas lagi...

p/s : Terima kasih banyak-banyak kepada atuk dan nenek yang fully sponsor perjalanan kita kali ini... next time boleh sponsor lagi... kekeke

 

   0 comments

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments