irtsalus
Female
Malaysia
Blogger since 2004

Mine : Thursday 17 SHawwal 1403 A.H.
(28 July 1983)


Hubby: Thursday 2 RamaDHaan 1402 A.H.
(24 June 1982)


Proposal :
04-10-2009 ( 04 syawal 1429/04-10-1429 )

Engagement :
08-12-2009 ( 10 zulhijjah 1429/10 -12-1429 )

Marriage :
18-12-2009 ( 01 Muharram 1430/01-01-1430 )


Simple but obstinate, patient but pushy, tender and soft but stubborn....

Daisypath Friendship tickers
Daisypath Friendship tickers
Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers
   


<< February 2010 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28


Disclaimer

This blog speak my mind out,
so if you don't like it, don't bother to read it.
And I don't mind if you don't.
Give respect to others to gain it.





Short term wish List


- buy a baby monitor
- kitchen cabinet
- Guest room furniture
- guest room aircond
- buy water heater
- buy chandelier
- Bathroom accessories
- Wall frame
- Wallpaper/sticker
- Firas's room makeover
- New curtain

Long term wish list


- Plantation land
- Rental property
- New car




.:: mY fRenS LisT::.

|| AzIe ChuMeL || Mama Amani || WaNo || Mc HyE || NasRinA || YaniE || QuiYaH || LauRah || Kak IrMa || Linda mama rania || Uda Ateh || Nurul || Chemiema ||




.:: mY ReaD|nG L|sT::.

|| Sister Alia || mommy-germs || Blog anakkusayang || Blog Saiful Islam || Baby Center || Dunia Susu Ibu || Kelly Mom || My Super Kid || Dr.Muna || Pakar howTo || Feryco ||



.:: mY sHopp|nG L|sT::.

|| My Little Fabulous || Nurul Azham Shop || Little Whiz || Lily SecRet OvEn || Mudah.com || Superbid || Moms Bargain || de`HearT Online Kitchen || clothDiaperMommy ||



.::OthErs s|te L|nk ::.

|| friendster || UTM skudai || MSU Shah Alam || fsksm utm || gallery cybertarp || Abg DiN Pawaka || Photographer Fairus || Rumah Kebaya || g@mespot || Image Shack ||





Berikut produk-produk yang dikaitkan dengan negara yahudi ini:
1. Coca-cola
2. Huggies
3. River Island
4. MC Donalds
5. Clinique
6. Disney
7. Donna Karan(DKNY)
8. Starbucks
9. GAP
10. Garnier
11. Perrier
12. Kotex
13. Sanex
14. Jo Malone
15. Lancome
16. Libbys
17. Tchibo
18. Loreal
19. Mark & spencer
20. Klenex
21. Maybelline
22. Nestle
23. Vittel
24. Revlon
25. Wonderbra
26. Loreal
27. Hugo Boss
28. Ralph Lauren (POLO)
29. Adam Sandler
30. Elizabeth Taylor
31. Nicholas Cage
32. Barbara Streisand
33. Mont Blanc
34. Google/Gmail/Gtalk
35. Fotopages
36. AOL
37. Carefourre
38. Watson
39. Facebook



Date Conversion
Gregorian to Hijri Hijri to Gregorian
Day: Month: Year


How to make a suri
Ingredients:
5 parts success
1 part humour
1 part joy
Method:
Add to a cocktail shaker and mix vigorously. Add a little lustfulness if desired!




.:: OtheRs ::.

Your Ad Here







  • If you want to be updated on this weblog Enter your email here:



    rss feed



    Friday, February 26, 2010
    Suri & Edry - Photo kahwin dari photographer..

    Salam, Not blogging bout 2 month cos of the work loaded now i'm back with the continues story of my wedding....After waiting about 2 month for our photo album... now our photo get publish... finally it been uploaded by our official photographer abg din... hehehehe and FYI... abg din is an official photographer for mawi and ekin during their big day also..even we've waited long for our photo, but the outcome is just incrediblly stunning... yeayyy!!!!! million thumb up for abg din.... okay... here's the pic below....
     














    for more set of picture you can browse his photo flickr at abg din flickr and  his blog at abg din blog and this is his official website ArtCreative.

    ooohh... i forgot to tell you... that stunning outfit I've wore during my wedding day are from RumahKebaya and luckily I'm the first customer who wore it... lucky..yeay... don't have to add extra money to get new dress and they're kindly give me another discount.... huhuhuh.... I'm so.... bless....thank god..


    look that girl is my fren wearing their outfit from rumah kebaya during their wedding day at taman tasik putrajaya...so.. lovely...please check out their latest design



    the first photo is their latest design.... check it out girls.... don't forget to make appointment first..... I love the black color wedding outfit in the second photo... love it so much.... and the 3rd photo... that is my first choice.. but unfortunately, the outfit had been booked by someone else on the same date as our wedding day.... huhuhuhuh takde rezeki... takpela... cheq dapat baju baru.... kekekeke

    p/s : Terima Kasih bebanyak kepada semua yang terlibat menjayakan majlis walimatul-urus saya....

    Posted at 08:47 am by irtsalus
    Komenz!  

    Thursday, February 25, 2010
    ModRod restaurant...


    Salam,
    arini bandar shah alam dilimpahi hujan rahmat dari-NYA.... setelah 2 bulan lebih tak dihujani.... alhandulillah.. arini shah alam ujan dengan lebatnya... cuma tak sampai banjir jer.... tak nak banjir lagi okeh.... hehehe.... arini gak... kami satu office pergi makan d ModRod. this restaurant located at laman seri business centre... just a few minute walking from our college... the price quite okay... not too expensive.... bole la nak makan time awal2 bulan... I've order nasi ayam madu and apple juice.... the price range around RM5-RM15++. They offered regular western food, such as lamb chop, chicken chop, fish and chip and local food also such as nasi ayam madu, u can choose between madu, panggang, and istana and variety of mee....for the drinks... u can choose from juice shack, hot and cold drink....


    Vanilla banana milkshack and ModROd menu.

    p/s : will come back later with my husband... insya allah..


    Posted at 09:36 am by irtsalus
    Komenz!  

    Wednesday, February 24, 2010
    Ikan siakap steam


    Oleh kerana ada ikan siakap lebih di dalam fridge... so saya pon decide untuk masak ikan siakap masak steam limau.... yummi... sedap okeh... sampai menjilat jari....tapi hubby lak tak berapa suka ikan yg steam2 ni... dia kata nampak mcm tak berselera... tapi saya sangat suka... sbb masak steam ni sangat baik untuk kesihatan... sbb tak guna minyak.... okla... ni caranya....

    1. siang ikan

    2. rendam dalam air asam selama setengah jam kemudian letak atas piring..

    3. letak air dalam periuk besar dan panaskan periuk besar( bagi yg takde tmpt masak steam bole guna cara ini)

    4. letak piring berisi ikan tadi di atas mangkuk yang akan dijadikan kaki piring kemudian letakkan atas air dalam periuk besar tadi.

    5. tutup kan periuk tadi dan steam sehingga daging ikan lembut.


    untuk kuah :

    1. amik air rebusan ikan tadi...

    2. hiris dan masukkan bawang besar secukup rasa.

    3. masukkan 4-5 hiris halia

    4. hiris dan masukkan 2 batang serai

    5. perahkan 2 biji limau kasturi.(tambah lebih untuk rasa lebih masam)

    6. Hiris dan masukkan cili padi 8-10 biji.(tambah lebih untuk lebih pedas)

    7. hiris dan masukkan lada merah 1 biji.

    8. masukkan garam dan ajinomoto secukup rasa...

    9. panaskan sehingga mendidih sebelum dihidang...

    10. Tuangkan kuah tadi ke atas ikan steam tadi.


    inila rupa ikan steam saya... kepala je ada... sbb ekor dah kene masak sweet and sour.... huhuhuh

    p/s : seronok memasak bila duk umah sendiri.... pas ni nak masak pe lagi ek....


    Posted at 09:39 am by irtsalus
    Komenz!  

    Tuesday, February 23, 2010
    My husband A+++


    lucky2.... saya sangat bertuah dikurniakan seorang husband yang baik dan caring.... bg tahu je nak makan pe... sure hubby akan masakkan.... ahaks.... tapi limited la.. bukan semua bende hubby bole masak... saya ingat lagi saya demam + sakit kepala sampai tak larat nak bangun... hubby masakkan nasi goreng cili padi tuk saya... mmg feveret saya.... siap suapkan sampai kat bilik tido lagi... serta merta ilang semua demam dan sakit kepala... serius... mmg ilang sakit pale saya... mungkin betol kata orang, kerana layanan yang baik dari seseorang dapat melegakan sakit.... tak tahu pon hubby nak masak... saya order je kat dia nak nasi goreng cili padi mcm biasa... tup2 dia masak la... padahal hubby baru jer kluar g kedai... uhuk2.... thank you darling....  

    semalam kami berdua cuti... saje cuti2 malaysia selepas balik dari kg... seharian kami bertungkus lumus mengerjakan rumah.... hehehhe.. dan once again i'm very lucky to have him as my husband.... sbb hubby sangat suka bercucuk tanam dan suka interior design...yeayyyyy.... so smlm kami bersama2 mengemas rumah... hubby dok mencangkul kat luar laman... nak buang tanah sebelum tanam rumput karpet... saya lak dok kemas bilik no.4 kat bawah yg before ni jadi stor... dan saya nak clearkan, so akan datang senang kalo ada orang tua yg tak larat nak naik atas tido bole tido kat bilik bawah tuh.... aritu gak g beli pasu2.. sbb kami ada bawak bunga2 dari rumah mak... dan nak kene alihkan ke dalam pasu....

    walaupun tak complete semua lagi.... tapi saya sangat berpuas hati... sekurang2nya banyak bende yg settle dalam masa sehari semalam.....dan hubby dgn baik hati menspray hook penyagkut ke warna putih... sbb kami beli cuma ada warna hijau lumut jer.... dan akhirnya bunga yang saya beli dah pon di gantung kat dinding garaj rumah...

    komen from my neighbour.. time ni hubby tengah drill penyangkut pasu kat dinding garaj.

    "bagusla edry suka bunga... macam husband akak tak suka bunga2 sangat....  aritu akak pergi sungai buloh tengok2 bunga lepas tu cakap dgn abang nak beli bunga orked bole?? pastu husband akak cakap... tengokla nanti nak letak kat mana... last2 tu jela bunga bonsai besar kat depan tu je bunga akak...."

    that y i'm very lucky to be his wife and of course thank god for this wonderful husband. Alhamdulillah

    p/s : I pledge to be the best wife ever for my beloved husband.


    Posted at 09:42 am by irtsalus
    Komenz!  

    Sunday, February 21, 2010
    Dun have time to blog...


    if u are programmer rushing to meet the dateline...- u really don't have time to blog...

    if you are a working housewife and do the house chore - u don't have time to blog...

    if you have to rush back home to cook for your lovely husband - i bet u don't have time to blog either

    if ur company doesn't allow access to blog...- u really dunno where to blog

    if ur house have fussy telecommunication - urrrgggghhhh... I don't know how to get online...

    That y la blog aku bersawang.. tak prnh update dari 2004... 2007 baru stat balik... adeh...huhuhuhhu

    p/s : Marathon mengupdate blog.... kekekeke

    Posted at 12:24 pm by irtsalus
    Komenz!  

    Tuesday, December 22, 2009
    Terasa disayangi dan dicintai...


    perasaan selepas bergelar isteri... tiap2 malam hubby akan kiss before masuk tidur... aku pulak akan kiss hubby balik...
    bila nak pergi keje aku akan salam tangan hubby dan hubby lak akan kiss tangan dan dahi... balik keje lak hubby akan kiss dahi....huhuhu..
    terasa diri sangat disayangi...
    Ya Allah Ya tuhanku... kekalkan lah keadaan ini seumur hidup ku.. amin...

    aku pulak sejak bergelar isteri aku cuba untuk kontrol percakapan aku supaya hubby tak tersinggung... dan aku belajar meminta maaf kalau aku sedar aku ada buat salah....
    tiap hari rasa nak masak tuk hubby... (actually aku yg teringin nak makan itu ini.. kekeke)
    kalo ada kat umah mak sure dah suruh mak masak... hehehehe

    p/s semoga kasih sayang kita berkekalan hingga ke syurga..


    Posted at 09:01 am by irtsalus
    Komenz!  

    Tuesday, December 15, 2009
    Countdown-3 days to go

    Salam, arini saya balik kampung.... untuk menghadiri majlis kahwin sayala... ape lagi kan... sempat lagi pos entry neh... padahal nak bergegas balik dah neh... adeh....

    okla2... lately ni banyak kes2 kemalangan jalan raya... yang paling saya tak boleh nak lupa... kes kemalangan yang melibatkan pengantin baru lelaki yang baru tiga jam akad nikah terbabit dalam kemalangan jalan raya bersama kedua orang tuanya dan photographer. Semua orang risau pasal saya.... prof pon risau... sempat lagi cerita pasal citer ni masa dalam meeting tadi.... erm... insyallah takde pape.... doakanla perjalanan saya yer.... amin....

    p/s : Ya Tuhanku selamatkanlah perjalanan pergi dan balik ku. Permudahkan urusan walimatul urus ku... amin...

    BYE.... till next time...


    Posted at 05:12 pm by irtsalus
    Komenz!  

    Monday, December 14, 2009
    tinggal 4 hari lagi........

    Saya sangat nervous.... tinggal 4 hari lagi untuk saya mengakhiri zaman bujang saya.... perasaan????? erm.... nervous.. gementar... kelam kabut.... takut.... huuuaarrrgghhh ape lagi ek.... minta2la semuanya berjalan seperti yang di rancang....persiapan di rumah tinggal sikit2 je lagi.... hantaran ada dua bende lagi tak buat..... keadaan bilik pon still serabut... adeh... hehehe....

    Bilik pengatin dah pasang sumer... tengah-tengah dok mengemas bilik tu... masuk pulak adik saya mengomel...

    "mak kak suri ni suka kaler2 tak terang... tak nampak"

    nak tahu mak saya jawab ape...

    "biliknya kaler lembut-lembut tapi orangnya jengkel" hahahhaha... saya tarik muka seposen jer... kekekeke... nak wat camna..

    tak tahu ape maksud jengkel??? g tanya orangjawa... keekeke...



    The making of my wedding room... hehehe...

    p/s : kata member baik saya... jangan tensen2 sebab susah nak dapatkan perfection dalam semua perkara.....



    Posted at 09:54 pm by irtsalus
    Komenz!  

    Sunday, December 13, 2009
    Hadiah kahwin yang pertama

    Salam,
    hari ini jadual saya sangatlah pack.... keluar tengah hari terus pergi jalan tar... shopping baju family untuk dipakai pada majlis kenduri kahwin saya nanti... dan juga baju pengapit untuk member baik saya.... sangatlah penat berjalan... en.fiance pulak sangatlah cerewet memilih baju... itu tak cantik ini tak cantik... penat saya memilih... rasa macam nak mengamuk jer... adeh.... tapi alhamdulillah.... akhirnya bertemu juga baju di first lady...

    lepas pergi jalan tar... kami bergegas pulak ke bridal di greenwood untuk final fitting untuk majlis belah lelaki.... alhamdulillah... perjalanan kami dipermudahkan... sepanjang perjalanan tak jem dan senang cari parking... padahal area greenwood adalah area paling jem... hehehe....

    sesudah fitting semua kami pergi pulak ke wangsa maju mengambil baju nikah saya yang di hantar ke rumah member saya masa UTM untuk di jahit manik... seb baik ada member yang pandai jahit... harga pon sangat berpatutan.... cantik hasil kerja tangan dia... kalau kat luar sure dia amik dalam 300-400 ringgit... ehheheheh... (kalau nak tempah bagi tahu saya yer... nanti saya pass hp no dia) terima kasih puan suzie... dan oleh kerana tarikh kahwin saya sama dengan tarikh kahwin sepupu depa... so.. depa tak dapatlah menghadirkan diri ke majlis saya... tapi sempat gak depa bagi hadiah kat saya.... dan hadiah diorg adalah hadiah kahwin yang pertama saya terima.... thank you guys.....

    oklah selepas itu kami bergegas pulak ke nilai... sebab dah janji dengan penyewa nak tengok rumah sewa parent kat nilai..... sesambil tu angkut barang sikit ke rumah baru kami di nilai....



    Inilah hadiah pertama yang saya terima... ape isinya??
    saya pon tak buka lagi... hadiah dari puan suzie dan encik hazwan.
     terus letak kat rumah nilai... uhuk2....

    p/s : Kalau nak tengok hasil kerja jahitan manik puan suzie... tunggu entry saya selepas nikah kay...sekrg tak bole lagi nak pos gambar baju nikah... hehehe
    ...


    Posted at 10:21 pm by irtsalus
    Komenz!  

    Saturday, December 05, 2009
    Hari ini dalam sejarah

    Salam,
    hari ini seperti biasa... pergi kerja... balik kerja pukul 1 tgh hari.. tension sikit dekat office. sebab banyak error pada data dan sistem...seb baik balik kerja ada berita gumbira....

    OKlah... malam tadi pergi pilih bracelet kat poh kong pj untuk majlis pembatalan air sembahyang lepas nikah... actually tak tahu nak pilih mana satu... rambang mata aku tengok semua bracelet dan harganya.... uhuk2.... harga emas sekarang rm142/g.... perrgghhhh naik juling mata aku tengok harga dia.... that y aku tak tahu nak pilih mana satu.... kesian lak kat dia kalo aku pilih mahal2 sangat.... last2 aku cakap biar mama la yang pilih esok... sebab reason dia bawak aku malam tu suruh aku pilih jer.. then keesokannya mama dia yang akan belikan.... adat orang tua2... ikut jela.... pas g tengok gelang terus g tengok twilight new moon kat tgv sunway pyramid... tapi saya lupa nak beli kentang ireland tu... pickle fries... sangat sedap okeh... sampai menjilat jari.... yummi.....

    dan arini pon... dia bawak mama dia pergi poh kong, semua bracelet yg aku pilih tak ada satu pon mama dia berkenan.... selamba giler mama dia sound "takde class" huhuuhuh... tak kisahla... sebab aku tahu kalo mama dia pilih mesti lagi best dari aku pilih.... kukuikui... so biarkan.... petang tadi dia tunjuk kat aku bracelet yang mama dia pilih.... saaaaangat cantik okeh.... saya sangat suka.... tak kisahlah kalo orang lain kata tak cantik... tapi saya sangatlah suka... hehhehehe... tak sia2 mama dia g beli...

    petang tadi jugak saya call parent saya.... depa g beli tilam tuk katil pengantin saya.... huhuhu... seb baik taukeh cina tuh kawan abah.... dapat 50% diskaun.... cayalah abah.... abah aku ni kalo bab tawar-menawar memang dia pandai..... ooo sorry... en.fiance saya pon pandai gak.... hehehe


    p/s : suka g shopping dengan orang yang pandai menawar ni...save bajet sikit


    Posted at 08:29 pm by irtsalus
    Komenz!  

    Next Page