irtsalus
Female
Malaysia
Blogger since 2004

Mine : Thursday 17 SHawwal 1403 A.H.
(28 July 1983)


Hubby: Thursday 2 RamaDHaan 1402 A.H.
(24 June 1982)


Proposal :
04-10-2009 ( 04 syawal 1429/04-10-1429 )

Engagement :
08-12-2009 ( 10 zulhijjah 1429/10 -12-1429 )

Marriage :
18-12-2009 ( 01 Muharram 1430/01-01-1430 )


Simple but obstinate, patient but pushy, tender and soft but stubborn....

Daisypath Friendship tickers
Daisypath Friendship tickers
Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers
   


<< November 2011 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30


Disclaimer

This blog speak my mind out,
so if you don't like it, don't bother to read it.
And I don't mind if you don't.
Give respect to others to gain it.





Short term wish List


- buy a baby monitor
- kitchen cabinet
- Guest room furniture
- guest room aircond
- buy water heater
- buy chandelier
- Bathroom accessories
- Wall frame
- Wallpaper/sticker
- Firas's room makeover
- New curtain

Long term wish list


- Plantation land
- Rental property
- New car




.:: mY fRenS LisT::.

|| AzIe ChuMeL || Mama Amani || WaNo || Mc HyE || NasRinA || YaniE || QuiYaH || LauRah || Kak IrMa || Linda mama rania || Uda Ateh || Nurul || Chemiema ||




.:: mY ReaD|nG L|sT::.

|| Sister Alia || mommy-germs || Blog anakkusayang || Blog Saiful Islam || Baby Center || Dunia Susu Ibu || Kelly Mom || My Super Kid || Dr.Muna || Pakar howTo || Feryco ||



.:: mY sHopp|nG L|sT::.

|| My Little Fabulous || Nurul Azham Shop || Little Whiz || Lily SecRet OvEn || Mudah.com || Superbid || Moms Bargain || de`HearT Online Kitchen || clothDiaperMommy ||



.::OthErs s|te L|nk ::.

|| friendster || UTM skudai || MSU Shah Alam || fsksm utm || gallery cybertarp || Abg DiN Pawaka || Photographer Fairus || Rumah Kebaya || g@mespot || Image Shack ||





Berikut produk-produk yang dikaitkan dengan negara yahudi ini:
1. Coca-cola
2. Huggies
3. River Island
4. MC Donalds
5. Clinique
6. Disney
7. Donna Karan(DKNY)
8. Starbucks
9. GAP
10. Garnier
11. Perrier
12. Kotex
13. Sanex
14. Jo Malone
15. Lancome
16. Libbys
17. Tchibo
18. Loreal
19. Mark & spencer
20. Klenex
21. Maybelline
22. Nestle
23. Vittel
24. Revlon
25. Wonderbra
26. Loreal
27. Hugo Boss
28. Ralph Lauren (POLO)
29. Adam Sandler
30. Elizabeth Taylor
31. Nicholas Cage
32. Barbara Streisand
33. Mont Blanc
34. Google/Gmail/Gtalk
35. Fotopages
36. AOL
37. Carefourre
38. Watson
39. Facebook



Date Conversion
Gregorian to Hijri Hijri to Gregorian
Day: Month: Year


How to make a suri
Ingredients:
5 parts success
1 part humour
1 part joy
Method:
Add to a cocktail shaker and mix vigorously. Add a little lustfulness if desired!




.:: OtheRs ::.

Your Ad Here







  • If you want to be updated on this weblog Enter your email here:



    rss feed



    Monday, November 07, 2011
    Menu sihat Firas

    Assalamualaikum....
    Muhammad firas sejak-sejak dia dah pandai makan, sangatlah banyak dia makan. Kurang dah minum susu. satu hari dalam 15 oz je. Mulut tu asyik menganga je. Tapi badan gitu juga. Susah nak naik berat badan dia. Pagi, tengah hari, petang makan bubur sebab nestum dan baby biscuit dia kurang sikit nak makan. Baby bites ok. Bagi time-time leisure iaitu selang waktu antara waktu makan. Bubur pula saya buat seminggu dua kali je. Sebab buat sekali banyak then simpan dalam fridge untuk di bawa ke rumah BS. Then BS tinggal panaskan je. Hopefully tak panaskan guna microwave lah ye. Sebab dah bagi warmer, warmer jingle jungle tu boleh digunakan untuk panaskan baby food sekali.

    Antara menu  sihat bubur muhammad firas shah.

    - Nasi semestinya. Biasa 1 cawan.
    - Masukkan sayuran yang susah lembut i.e : kentang, carrot, batang sayuran(bayam, kobis,brokoli)
    - Then biarkan sampai didih.
    - Dah didih barulah masukkan semua sayuran daun i.e : bunga brokoli, kobis, sawi, bayam, tomato.
    - Kemudian kecilkan api ke paras paling low dan tutup periuk tu.
    - Dah masak barulah blend. Tapi since dah ada gigi ni, mummy tak blend hancur sangat.
    - Sumtime masa blend tu saya akan masukkan sekali kurma <- firas sangatlah suka makan kurma. Sebab ada rasa manis2.

    Biasanya bubur firas adalah combination kentang, carrot, tomato, bawang putih, bawang besar dan sumtime black pepper/lada sulah(nak bagi rasa)... balik-balik sayur yang sama je <- menu wajib, tomato, carrot, kentang, bawang? sebab sayur2 tersebut adalah sayuran yang tahan lama bila simpan dalam fridge. Boleh masak 3,4 kali round pun tak lembik lagi. Compared to sayuran daun macam kangkung, sawi, bayam, park choi... sangatlah cepat busuk dalam fridge tu. Letihlah kalau asyik kena nak membeli je.. guna pula sikit2 then simpan untuk kegunaan minggu depannya. Then belum pun sampai next week dah pun busuk. Betapa tak tahannya sayur-sayur sekarang ini. Ayam dan daging belum pernah masukkan dalam bubur lagi. Tunggu sampai setahun baru mummy masukkan sebab takut ada alergik. <- mengikut saranan paed.

    p/s : Erk.... nampak sangat jarang memasak... cesss....


    Posted at 10:37 pm by irtsalus

     

    Leave a Comment:

    Name


    Homepage (optional)


    Comments




    Previous Entry Home Next Entry